Column november: Temperatuur opnemen bij uw huisdier. Geeft veel informatie en is simpel te doen!

De lichaamstemperatuur van een dier zegt veel over de gezondheid van uw dier. Veel ziekten geven koorts. Daarom neemt uw dierenarts bij ziekte doorgaans ook de temperatuur op van uw huisdier.

Niet alle dieren hebben dezelfde lichaamstemperatuur. Onze meeste huisdieren hebben een hogere temperatuur dan de 36 tot 37 graden die normaal is voor de mens. Bij honden varieert de normale temperatuur van 38 tot 39 graden. Voor katten houden we 38.0 en 39.5 graden als normale temperatuur aan. Door opwinding kan een normale temperatuur een halve tot een graad oplopen.

Een dier kan koorts hebben, maar de temperatuur kan ook te laag zijn. Koorts is een normaal afweermechanisme van het lichaam. Daar hoef je niet altijd wat aan te doen. Wel geeft verhoging ons belangrijke informatie dat er met het dier iets aan de hand kan zijn. Een verhoogde temperatuur wijst vaak op een acute infectie van een virus of een bacterie. Een temperatuur onder de 38 graden zien wij minder vaak. Doorgaans alleen bij zeer ernstige zieke dieren.

Het kan gebeuren dat uw dierenarts u vraagt om de dagen na de behandeling thuis bij uw dier de temperatuur op te nemen. Dat is zeker niet moeilijk. Het is handig dat met twee personen te doen waarbij één persoon de kop van het dier vasthoudt en de ander de temperatuur opneemt.

U kunt de temperatuur bij uw hond of kat met alle soorten rectaal thermometers opmeten. Oor thermometers voor de mens werken niet bij de huisdieren. U kunt dus gewoon een simpele digitale rectaal thermometer van de mens gebruiken.

Breng de thermometer via de anus 2 cm naar binnen (gebruik een beetje olie om de thermometer glad te maken). U kunt het beste het dier laten staan en de staart recht omhoog buigen. Daarna met een draaiende beweging de thermometer rustig inbrengen.

Meet de temperatuur niet in de oksel of in de mond en ook het voelen aan de oren is geen betrouwbare maat voor de lichaamstemperatuur. Alleen de rectaal opgenomen temperatuur is betrouwbaar!

Bij veel katten is het in eerste instantie niet mogelijk om de thermometer dieper dan 1 cm in te brengen. Dat komt omdat de kat de darm spieren bij het inbrengen van de thermometer aanspant. Het doordrukken van de thermometer wordt als zeer pijnlijk ervaren. Tip: Wacht een minuut en breng dan de thermometer voorzichtig draaiend dieper naar binnen.

U zult zien dat het opnemen van de temperatuur geen probleem hoeft te geven. Het is een goede indicatie of uw dier ziek is of dat een behandeling begint te werken.

Berthold Janszen, dierenarts

Column november: Temperatuur opnemen bij uw huisdier. Geeft veel informatie en is simpel te doen!
Datum: 20 november 2017

Kom langs of maak een afspraak Dierenkliniek Hengelo

Volg Dierenkliniek Hengelo op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!