Column oktober : Zorg dat kittens voldoende speelmogelijkheid hebben!

Kittens kunnen uit verveling vreemde dingen gaan eten.

Luka was al enkele keren in de praktijk geweest voor de kitten entingen. Iedereen was verliefd op dit kleine beige Burmeesje. Een lief en ondeugend baasje.

Op vrijdagochtend dacht Luka weinig aan spelen. Meer dood dan levend kwam hij  in de praktijk aan. Volgens de eigenaar was hij sinds gisterenavond aan het braken. In het braaksel hadden ze elastieken gevonden waarmee je een paardenstaart kunt maken.  Luka  voelde koud aan en had duidelijk vocht tekort. Lopen kon hij niet meer, zijn kop optillen was er niet meer bij. Volgens de eigenaresse was hij aan het dood gaan.

We  hebben meteen een infuus aangelegd en Luka in de couveuse geplaatst. Na een forse zak met infuus kwam hij iets bij en konden we aan röntgenfoto’s gaan denken. Luka was zo slap dat hij niet vastgehouden hoefde te worden tijdens de opnames.

Op de röntgenfoto’s zagen we vreemde voorwerpen in de dunne darm.  Helaas was Luka zo slecht dat direct opereren niet mogelijk was.  Door infusen en de couveuse was hij rond de middag zover opgeknapt dat we hem durfden te opereren.

Na opening van de buik bleek de darm verstopt door een dik paardenstaart elastiek.  De darmen achter de verstopping waren al slecht aan het worden. Na verwijdering van  het elastiek is de darm gesloten en de buik weer dichtgemaakt. Het was zeer de vraag of hij het zou halen.

Na de operatie kwam Luka heel langzaam bij in de couveuse. Het was duidelijk dat het spannend zou worden de eerste uren. Gaat Luka het halen of niet?

In de loop van de middag leek Luka sterk genoeg om naar de praktijk van de weekeinddienst vervoerd te worden. Daar is meteen verder gegaan met de infusen voor Luka.

Zaterdagmiddag belde de collega dierenarts met het bericht dat Luka de nacht overleefd had en steeds levendiger werd. In de avond kon hij naar huis en at hij weer kleine beetjes. Maandag was Luka weer goed op weg de oude te worden. Het hele huis werd nagekeken op kleine voorwerpen die Luka zou kunnen inslikken.

Vijf dagen later is Luka nog een keer gaan braken. Nu bleek hij stukjes plastic uit de vloerbedekking getrokken te hebben. Nu weer opereren was niet verstandig. Laxeren en afwachten of er wat uit wilde komen. Na weer een periode aan het infuus en in de opname heeft  hij ook deze aanslag weer overleefd.

Gelukkig kreeg Luka rond die tijd een even oud zusje. Daarmee raast hij sindsdien door het huis en lijkt hij te zijn gestopt met het eten van vreemde voorwerpen.

Katten doen dat vaak als ze onvoldoende afleiding hebben.  Zorg dat een kitten voldoende speeltjes heeft zodat ze zich niet hoeven te vervelen.  De dierenspeciaalzaak heeft een keur aan leuke speeltjes in de verkoop.

Berthold Janszen

Column oktober : Zorg dat kittens voldoende speelmogelijkheid hebben!
Datum: 12 oktober 2017

Kom langs of maak een afspraak Dierenkliniek Hengelo

Volg Dierenkliniek Hengelo op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!