Nieuwe puppy

Overweegt u om een puppy aan te schaffen? Ontzettend leuk! Maar ga niet over één nacht ijs. De afgelopen jaren zien wij in de praktijk steeds meer puppy’s van zeer dubieuze afkomst.

Broodfokkers en andere malafide hondenhandelaren die puppy’s uit het Oostblok halen, lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Met alle gevolgen van dien: moederhonden die uitgemergeld voor de zoveelste keer drachtig zijn, puppy’s die overlijden aan infecties omdat ze niet gevaccineerd zijn, puppy’s die ernstige gedragsproblemen krijgen vanwege een gebrek aan socialisatie en kersverse eigenaren die voor hoge kosten komen te staan omdat ze een zieke puppy gekocht hebben. Vaak hoort u pas achteraf over de do’s en dont’s bij de aanschaf van een puppy. Daarom hopen wij door middel van deze column ook toekomstige eigenaren te bereiken.

Hoe voorkomt u dat u (onbedoeld) deze wanpraktijken in stand houdt?

Het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren) heeft een handige puppy checklist opgesteld, die wij graag met u willen delen (zie voor meer info www.licg.nl).

 • Slik niet alle mooie woorden in advertenties voor zoete koek. Puppy’s die ‘in huis zijn opgegroeid’, ‘goed gesocialiseerd’ zijn en ‘kerngezond’, maar waar u slechts een schijntje voor betaalt ten opzichte van puppy’s via erkende fokkers met een stamboom? Juist, meestal te mooi om waar te zijn!
 • Is de moederhond aanwezig bij het bekijken van het puppy? Zo nee, dan is de kans groot dat het hondje uit het buitenland is geïmporteerd (vaak op veel te jonge leeftijd). Accepteer geen smoesjes als ‘Nee, de moederhond was net even met de uitlaatservice mee’. Wees kritisch, koop geen puppy als u de moederhond niet gezien heeft.
 • Hoeveel nestjes zijn er aanwezig? Een serieuze fokker dient tijd en aandacht aan puppy’s te besteden, bijvoorbeeld voor een goede socialisatie. Deze begeleiding kan alleen plaatsvinden als er slechts één of een klein aantal nestjes is. Zijn er meerdere nestjes aanwezig van verschillende rassen? Meestal geen goed teken.
 • Controleer het paspoort van je nieuwe puppy zorgvuldig. Puppy’s horen wanneer ze naar hun nieuwe eigenaar gaan minimaal één keer te zijn ingeënt. Ook horen ze ontwormd en gechipt te zijn. Puppy’s die in Nederland worden geboren, moeten een chipnummer hebben dat begint met landcode 528 (dat betekent niet dat een chip die begint met 528 per definitie betekent dat u een ‘veilige’ puppy koopt). Een code die begint met 999 voldoet niet aan de wettelijke eisen.
 • Krijgt u na aankomst gelijk een puppy in uw handen geduwd? Moet u van de fokker direct beslissen? Want stelt u zich voor dat hij het puppy aan iemand anders verkoopt… Foute boel!
 • Ligt het nest in huis? Het kan nadelig zijn voor de ontwikkeling van het puppy als deze ergens achteraf in een kennel of schuur ligt.
 • Is het schoon?
 • Zijn de ouderdieren getest op erfelijke afwijkingen en zijn daar papieren van?
 • Geeft de fokker duidelijke informatie en stelt hij ook vragen? Een goede fokker wil dat zijn puppy’s bij een geschikte eigenaar terechtkomen!
 • Hoe reageren de puppy’s op bezoek en geluiden? Gezonde sociale puppy’s van 7-8 weken oud zijn nieuwsgierig en komen u begroeten. Ze mogen niet angstig zijn of verschrikt reageren op normale geluiden.
 • Is er een duidelijk koopcontract? Het is heel verstandig om een echt koopcontract te vragen waarin duidelijk staat wat de rechten en plichten van koper en verkoper zijn. Heeft u bijvoorbeeld garantie als de hond ziek wordt?

Voorafgaand aan het bezoek aan de fokker kan het nooit kwaad om even te googelen. Google bijvoorbeeld de naam van de fokker in combinatie met de term ‘broodfokker’ en kijk welke informatie naar boven komt.

Dan ter afsluiting: probeer geen broodfokpuppy te redden! Als u de kas van de foute fokker spekt, gaat er morgen een order uit voor een nieuwe lading puppy’s….

Uw dierenarts Berthold Janszen

Nieuwe puppy
Datum: 8 december 2016

Kom langs of maak een afspraak Dierenkliniek Hengelo

Volg Dierenkliniek Hengelo op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!