Gezondheid van het gebit

Gezondheid van het gebit

Het gebit is een belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid van uw huisdier.
Helaas zien we vaak dat het gebit niet goed verzorgd wordt.

Honden en katten ontwikkelen tandplak dit komt door de bacteriën in de voedselresten die op de tanden en kiezen blijven zitten. Tandplak kan onder invloed van speeksel mineraliseren en vormt dan tandsteen. Dit zijn gele/bruine plekken op de tanden en kiezen.

Tandplak en tandsteen komen vaak voor. Met name kleine rassen zijn er erg gevoelig voor. Denk hierbij aan de Chihuahua en de Yorkshire terriër. Beginnende tandplak geeft geen problemen maar gevorderde stadia kunnen leiden tot pijn aan het gebit, stinken uit de bek en uiteindelijk ook verlies van tanden en kiezen en ontstekingen elders in het lichaam.

Gelukkig kan tandplak en tandsteen voorkomen worden door een optimale verzorging van het gebit van uw hond of kat. Dit kan doormiddel van tandenpoetsen of speciale dentale voeding. Helaas is soms een behandeling niet meer te voorkomen is en moet het gebit onder een roesje gereinigd worden.

Tandsteen geeft vaak irritatie aan het tandvlees. Door ophoping van bacteriën en irritatie ontstaan er ontstekingen in het tandvlees, wij noemen dit gingivitis. Zonder behandeling kunnen deze ontstekingen zich uitbreiden tot onder het tandvlees naar de gebitsondersteunende weefsels, dit noemen we parodontitis. Het tandvlees zal zich gaan terug trekken en het bot waar de tand in zit (alveolaire bot) en de ophangbandjes van de tand (parodontale ligamenten) zullen kapot gaan. Hierdoor komt de tand of kies los te zitten. De bacteriën van  het tandplak kunnen via de bloedbaan naar bijvoorbeeld het hart en de nieren gaan. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan aan de hartklep of een afwijking aan de nieren.

Hoe herkent u gebitsproblemen?

  • Bij beginnende tandplak zult u nog niks kunnen zien en vertoont uw dier nog geen klachten.
  • Bij een beginnende tandvleesontsteking kunt u een rood randje om het tandvlees zien zitten en zal de adem van het dier gaan stinken.
  • Gevorderde tandsteen en tandplak geven een geel/bruine uitslag op de tanden en kiezen en de slechte adem zal toenemen.
  • Bij een gevorderde tandvleesontsteking is het tandvlees rood en bloedt snel na aanraking. Door de ontsteking kan het tandvlees terug trekken en komen de wortels bloot te liggen. De gevorderde tandvleesontsteking gaat vaak samen met veel tandsteen en een zeer slechte adem.
  • Door vergevorderde tandvleesontsteking kan het dier slechter gaan eten en wil niet meer aangeraakt worden bij de bek en de kop.

Behandeling gebitsproblemen

Als er elke dag gepoetst wordt ontstaat er geen tandplak en geen tandvleesontsteking. Als uw huisdier eenmaal last heeft van tandsteen moet dit verwijderd worden door de dierenarts. Tandsteen is helaas niet weg te poetsen. Tandsteen verwijderen moet onder een roesje gebeuren. Wanneer er sprake is van een parodontitis moeten er ook tanden en kiezen getrokken worden. Na de behandeling is het belangrijk dat u als eigenaar ervoor zorgt dat tandplak niet meer kan vormen. Dit kunt u doen door dagelijks te tandenpoetsen of een speciale brok geven. Deze dentale brok heeft als eigenschap dat het de vorming van tandsteen beperkt. Dit komt door de textuur, samenstelling, vorm en grootte van de brok. Samen zorgt dit ervoor dat de dieren tijdens het kauwen eigenlijk hun tandenpoetsen.

Gezondheid van het gebit
Datum: 8 januari 2018

Kom langs of maak een afspraak Dierenkliniek Hengelo

Volg Dierenkliniek Hengelo op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!