Grasaren een gevaarlijk stukje gras!

Grasaren beginnen te bloeien in juni tot oktober in deze tijd is het belangrijk dat u uitkijkt voor deze grassoort. Aangezien het afgelopen tijd redelijk warm is geweest kunnen de grasaren al aanwezig zijn!

Een grasaar heeft een scherpe punt en weerhaken, hierdoor worden ze ook wel ‘kruipers’ genoemd, dit komt omdat een grasaar maar één richting op kan en dat is dieper het lichaam in.

Grasaren geven vaak last bij de oren, ogen, neus, tussen de tenen of in de huid.  Grasaren breken gemakkelijk af en blijven in de vacht hangen van uw huisdier. Dankzij hun scherpe punt en weerhaken dringen ze gemakkelijk door de huid heen naar binnen.

Zodra een grasaar het lichaam is binnengedrongen beschouwt het lichaam dit als vreemd. Het lichaam reageert met een ontstekingsreactie, dit gaat gepaard met roodheid, zwelling, pijn en eventueel koorts.

Het is van belang dat u uw huisdier na elke wandeling goed controleert! Er kunnen ook kleine stukjes van een grasaar op uw huisdier zitten die nog niet het lichaam zijn binnen gedrongen, deze zijn makkelijk zelf te verwijderen.

Grasaar in het oor

 

Als een dier een grasaar in zijn oor heeft zitten zullen ze hevig gaan klapperen met de oren en schudden met de kop. Vooral honden met lange hangoren lopen extra risico. Als uw hond na de wandeling acuut met zijn kop begint te schudden is het van belang dat u zo snel mogelijk contact opneemt met de dierenarts. Grasaren gaan steeds dieper de gehoorgang in en kunnen het trommelvlies perforeren!

Grasaar tussen de tenen

 

Grasaren kunnen ook onder de poten/tussen de tenen gaan zitten. Dit uit zich in het likken aan het pootje of plots mank lopen. Soms kan je een gaatje onder de poot zien zitten hier is de grasaar naar binnen gedrongen. Dit zijn vervelende verwondingen omdat het erg lastig is om te bepalen waar de grasaar zich bevindt, ze kunnen een behoorlijke afstand afleggen onder de huid. Als je de grasaar nog ziet zitten is het mogelijk om hem zelf te verwijderen als uw huisdier dit toestaat, pak de grasaar met een pincet zo dicht mogelijk bij de huid en haal hem er voorzichtig uit. Bij twijfel neem altijd contact op met de dierenarts!

Grasaar in het oog

Grasaren komen ook voor in ogen, deze kunnen zelfs achter de oogbol gaan zitten. Dit valt onder een spoedgeval. Ziet u een stukje uitsteken bij het oog? Of is uw huisdier plots bezig met de pootjes bij haar oog? Bel direct de dierenarts! Dit moet snel verwijderd worden om beschadigingen aan het oog te voorkomen.

 

 

 

Grasaren een gevaarlijk stukje gras!
Datum: 23 mei 2018

Kom langs of maak een afspraak Dierenkliniek Hengelo

Volg Dierenkliniek Hengelo op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!