Teken en Vlooien

Nu de tempraturen buiten stijgen verschijnen er steeds meer vlooien en teken. Iedereen kent ze wel de vervelende parasieten die je beslist niet te gast wilt hebben op je huisdier. Vlooien en teken zijn helaas overal dus een goede preventieve behandeling is erg belangrijk!

 

De Vlo

 

Heeft uw huisdier last van vlooien? Dit gaat gepaard met veel jeuk! De huid kan wat roder van kleur worden en er kunnen kleine wondjes ontstaan. Uw huisdier kan een vlooienallergie ontwikkelen. Dit houdt in dat zodra uw huisdier gebeten wordt door een vlo hij verschrikkelijk veel jeuk krijgt en zich tot bloedens toe kapot kan krabben.

 

Heeft u eenmaal last van vlooien in huis? Dan bent u er nog niet zomaar vanaf. Deze nare parasieten planten zich erg snel voort. Een vrouwelijke vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen! De eitjes die de vlo legt vallen van uw huisdier af. Deze komen in de omgeving terecht. Uit deze eitjes komen vlooienlarven, deze verpoppen zich weer tot een volwassen vlo. Het is zeer belangrijk om de omgeving grondig schoon te maken. Dit gaat o.a. door goed te stofzuigen, kleedjes/dekentjes wassen en de auto schoonmaken. Overal waar uw huisdier komt moet er grondig schoongemaakt worden. Zodra alles goed schoon is kunt u gaan  behandelen met een omgevingsspray, met deze spray zorgt u ervoor dat alle eieren en poppen in de omgeving dood gaan. Belangrijk is om de ruimtes na het gebruik van de spray goed te ventileren! Verlaat de kamer waar de spray gespoten is voor een aantal uren.

De volwassen vlooien zijn maar 5% van het probleem, de andere 95% is een omgevingsprobleem. Behandel uw huisdier na een vlooieninfectie strikt voor de komende 3 tot 6 maanden!

 

Lintworm

 

Vlooien zijn ook gastheer van de lintworm! Dat betekent dat door een vlooieninfectie uw huisdier ook besmet kan raken met lintwormen! Lintwormen zijn ook voor u als eigenaar gevaarlijk. Lintwormen haken zich vast in de darmen en leven op het voedsel dat de gastheer eet. Lintwormen kunnen voor misselijkheid, buikpijn en irritatie rond de anus zorgen. Ook kunnen de larven van de lintwormen problemen veroorzaken in de organen. Daarom is regelmatig (4 keer per jaar) ontwormen van uw huisdier extra van belang wanneer uw huisdier vlooien heeft.

 

Teken

 

Teken leven vaak in hoog gras, heide, struiken etc. Teken kunnen nare ziektes met zich meebrengen zoals Lyme of Babesiose. Hoe sneller de teek wordt gedood of verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting. Teken sterven niet direct als ze in contact komen met een teek dodend middel. Daarom blijft het erg belangrijk om uw huisdier na bijvoorbeeld een boswandeling te controleren.

 

Bij het verwijderen van een teek is het van belang dat u geen zeep of alcohol gebruikt. De teek zal dan zijn speeksel injecteren in uw huisdier en dit zorgt ervoor dat uw huisdier besmet raakt met Lyme of Babesiose.

 

Zorg voor een goede preventieve behandeling tegen deze nare parasieten!

Voor vragen of adviezen over dit probleem kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze kliniek! Onze assistentes helpen u graag!

Teken en Vlooien
Datum: 30 maart 2018

Kom langs of maak een afspraak Dierenkliniek Hengelo

Volg Dierenkliniek Hengelo op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!