Voor vragen kunt u natuurlijk te allen tijde contact met ons opnemen, maar u kunt ook even kijken of uw vraag wellicht al tussen onze veelgestelde vragen staat.
Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan even contact met ons op.

1 Vanaf welke leeftijd kan ik mijn huisdier laten castreren/steriliseren? 
Bij poezen en katten doen wij dit het liefst pas vanaf 6 maanden. Bij katers moet u ook weer niet te lang wachten na deze 6 maanden in verband met sproeien. Bij reutjes is castratie in principe niet nodig, tenzij er een medische reden of een gedragsreden is.
Teefjes steriliseert men 2-3 maanden voor of na ze loops zijn geweest, en ook vanaf de leeftijd van 6 maanden. Als u een teefje heeft van een groter ras doen wij de sterilisatie het liefst na de eerste loopsheid in verband met een grotere kans op de ontwikkeling van urine-incontinentie.
Bij rammetjes ligt de grens rond de 4-5 maanden en bij de voedsters vanaf 6 maanden.

2 Wat kost een castratie/sterilisatie of andere behandeling van mijn dier?
Wij hebben transparante prijzen voor de castratie en sterilisatie van uw huisdier. Voor prijzen neem dan even contact met ons op.

3 Wat zijn de voor- en nadelen van steriliseren?
Hond
Voordelen
– Voorkomt loopsheid en dracht
– Voorkomt schijndracht (kan optreden na de loopsheid)
– Verminderd het voorkomen van suikerziekte
– Verminderd de kans op melkkliertumoren
– Sterk verminderde kans op baarmoederontstekingen
Nadelen
– Gedragsveranderingen (bv meer agressie)
– Gewichtstoename
– Vachtveranderingen (vooral bij Cocker Spaniel, Afghaanse Windhond en New Foundlander)
– Meer kans op heupdysplasie (vooral risico bij op jonge leeftijd castreren)
– Meer kans op urine-incontinentie (vooral risico bij op jonge leeftijd castreren)

Kat
Voordelen
– Vermindert de kans op melkkliertumoren
– Vermindert het voorkomen van suikerziekte
Nadelen
– Gewichtstoename

4 Mijn huisdier is aan het braken. Wat moet ik doen?
Braken heeft meestal een onderliggende ziekte als oorzaak. Bijvoorbeeld virussen en bacteriën, maar ook als ze iets verkeerd gegeten hebben of een plotselinge overgang naar ander voer. Wanneer uw huisdier eenmalig heeft gebraakt en verder geen last lijkt te hebben en geen diarree heeft, is er een grote kans dat er geen ernstige oorzaak. U kunt het in dit geval gewoon even aankijken.
Raadpleeg wél uw dierenarts wanneer…
– Uw dier iets afwijkends gegeten heeft
– Er bloed bij het braaksel zit
– Het braken regelmatig optreedt over een langere periode, of er veel achter elkaar gebraakt wordt
– Uw dier ziek is, of verhoging heeft (> 39,0 graden Celcius)
– Er ook andere klachten zijn zoals veel drinken en plassen of een opzwellende buik.
Wacht niet te lang als uw dier blijft braken omdat ze op deze manier veel vocht kunnen verliezen en uitgedroogd kunnen raken. Vooral bij jonge dieren kan uitdroging snel optreden.

5 Mijn huisdier heeft een vreemd voorwerp/iets giftigs opgegeten. Wat moet ik nu doen?
Als uw huisdier een vreemd voorwerp of iets giftigs heeft gegeten, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met de dierenarts. Bij sommige voorwerpen of stoffen kunnen wij uw dier laten braken of een tegenmiddel geven. Ook ondersteunende therapie zoals een als infuus of geactiveerde kool zijn mogelijkheden. Bij andere voorwerpen is laten braken juist niet verstandig. Geef uw dier nooit zout om hem/haar te laten braken, hierdoor kunnen ze een zoutvergiftiging krijgen.

6 Hoe kom ik van de vlooien op mijn dier af?
Allereerst is het belangrijk om de levenscyclus van de vlo te kennen. Slechts 5% van de vlooien (de volwassen vlooien) leven op uw dier, de andere 95% (de poppen, larven en eitjes) zitten in de omgeving. Dit betekent niet alleen buiten, maar ook in uw huis: op de kleedjes, kussens, in de bank, onder de kast en achter de plinten. Om het vlooienprobleem op te lossen dient u dus niet alleen uw dier goed te behandelen maar ook uw omgeving. Dit kunt u het beste doen door uw huis goed te stofzuigen, kleedjes te wassen en de omgeving (plinten, onder de kast) te behandelen met de Indoor-X spray. De behandeling van uw dier en de omgeving moet u vaak minimaal drie maanden strikt volhouden om van alle vlooien af te komen. Doordat vlooien ook in huis zitten spelen vlooienproblemen dus zeker niet alleen in de warmere seizoenen, ook in de winter zien wij vaak dieren met vlooien in onze spreekkamer. Het advies is dan ook uw dieren het hele jaar door te behandelen tegen vlooien door middel van bijvoorbeeld een maandelijkse pipet in de nek of een tablet die drie maanden werkt (voorlopig alleen voor honden beschikbaar).

7 Hoe vaak moet ik mijn dier ontwormen?
Het advies voor volwassen honden en katten is 4x per jaar te ontwormen. Dit is echter een algemeen advies. Komt uw kat niet buiten? Dan kunt u met 2x per jaar ontwormen af. Heeft u echter een kat of hond die vaak in aanraking komt met wilde dieren zoals muizen of slakken? Dan is vaker ontwormen aan te raden. Voor advies op maat kunt u terecht bij onze assistentes.

8 Mijn dier eet niet, moet ik hiermee langskomen?
Ons advies en behandeling zijn natuurlijk helemaal afhankelijk van de oorzaak van het niet willen eten. Indien uw dier ook ziek is, is dit zeker een reden om op de kliniek langs te komen. Daarnaast kunnen katten en zeker ook konijnen en kleine knagers erg slecht tegen een periode zonder voer. Bij konijnen kan al binnen dag het maagdarmkanaal stil komen te liggen en bij katten kan binnen enkele dagen leververvetting optreden. Bij deze dieren adviseren wij u dus ook niet te lang te wachten als ze niet eten.

9 Ik ga met mijn huisdier op vakantie, waar moet ik rekening mee houden?
Op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren kunt u per land (uw eindbestemming en tussenliggende landen) de eisen vinden voor het meenemen van uw dier. In bijna alle landen is een geldige hondsdolheid vaccinatie (Rabies) verplicht, maar er zijn ook eisen en beperkingen met betrekking tot ontworming, muilkorven en het meenemen van bepaalde rassen. Houdt u er rekening mee dat de Rabies vaccinatie pas na 21 dagen geldig is en dus ruim voor uw vakantie gegeven moet worden. Daarnaast is het van belang om uw dier goed te beschermen tegen insecten die in Nederland niet voorkomen zoals de zandvlieg in Zuid-Europa. Voor een specifiek advies kunt u contact opnemen met onze kliniek.

Staat uw vraag er niet bij of wilt u meer informatie? U kunt altijd even contact met ons opnemen!

Kom langs of maak een afspraak Dierenkliniek Hengelo

Volg Dierenkliniek Hengelo op Facebook

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste de laatste nieuwtjes, acties en aanbiedingen per mail ontvangen? Meld u dan nu aan!